Opbaren

Een aantal decennia geleden was het heel normaal dat een overledene thuis in zijn/haar eigen omgeving werd opgebaard. Door de komst van rouwcentra is hier verandering in gekomen. Dit had aanvankelijk grote voordelen omdat het destijds onmogelijk was om een lichaam in de thuissituatie te koelen. Tegenwoordig zijn er koelsystemen die overal gebruikt kunnen worden en waarmee een overledene thuis op bed, opbaarplank of in een kist opgebaard kan worden.

Een techniek die steeds vaker wordt toegepast is thanotopraxie. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Bij deze techniek hoeft er geen koeling meer gebruikt te worden en heeft u geen bijgeluiden in uw vertrouwde omgeving.

Het is belangrijk om vooraf na te denken in welke ruimte de overledene opgebaard zal worden. De huiskamer is de centrale plaats in huis. Hij of zij is, bij alles wat u doet het middelpunt. In een andere kamer, bijvoorbeeld een slaapkamer of hobbyruimte kunt u een bepaalde sfeer rondom de overledene creƫren, met bijvoorbeeld licht en muziek.

Voor veel mensen is het een prettige manier om met het afscheid bezig te zijn en de dood van een geliefd persoon tot zich door te laten dringen. Familie, vrienden en kennissen kunnen als dit wenselijk is op rouwbezoek komen in een vertrouwde omgeving.

Opbaren van overledene