Bij overlijden

Als het overlijden heeft plaatsgevonden is het raadzaam om als eerste uw huisarts of huisartsenpost te bellen. De arts moet eerst officieel de dood vaststellen voordat er verdere zaken officieel geregeld mogen worden. De arts laat altijd twee papieren (de A en B verklaring) achter die nodig zijn om aangifte van overlijden te doen bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.

U kunt ons bellen als u daar aan toe bent. We maken een afspraak wanneer wij bij u langs komen. Dat kan direct maar mag ook later. Misschien vindt u het fijner om eerst met elkaar rustig afscheid te nemen, voordat er verder gehandeld moet worden.

Als u dat wenst kunt u beginnen met de verzorging. Het is goed om dan de kleding uit te zoeken welke gewenst zijn om aan te trekken. Denkt u bijvoorbeeld ook eens aan zijn of haar lievelingszeep, bodylotion en/of geurtje. Dit kan heel waardevol zijn. Het verzorgen mag uiteraard zonder onze begeleiding, maar wij kunnen u ten alle tijden daarin bijstaan. Als u liever de laatste verzorging uit handen geeft dan zullen wij dit liefdevol van u overnemen. Daarna overleggen we met u waar en hoe er opgebaard gaat worden.

Er is dan al veel gebeurd, daarom zullen wij dan pas een afspraak met u maken over het moment waarop wij in alle rust gaan praten over hoe de dag van uitvaren er uit gaat zien. Dit hoeft echt niet gelijk, een moment van rust kan soms heel belangrijk zijn om goede en evenwichtige beslissingen te nemen. In dit gesprek zullen we praten over: Begraven of cremeren, welke dag van uitvaren, de afscheidskaart, wie was …., misschien een thema rondom deze dagen, en wat voor u belangrijk is op dat moment.

In de dagen daarna gaan we in alle rust de details invullen. Tijdens het voorbereiden van de uitvaart proberen wij u ondersteuning te geven. Niet alleen praktisch maar ook emotioneel, door te luisteren en u een helpende hand te bieden. Wij zullen u ondersteunen bij de keuzes die gemaakt moeten worden maar kunnen u ook helpen met bijvoorbeeld het opstellen en voorbereiden van een toespraak.

Vanaf het eerste moment bij het telefonische contact, tijdens het voorbereiden en de uitvoering op de dag van uitvaren heeft u te maken met één uitvaartbegeleider die u tijdens dit moeilijke en intensieve proces als een warme hand in de rug mag ervaren. Deze dagen zullen wij intensief contact met elkaar hebben.

Wij nemen geen afscheid van u in de koffiekamer maar ook na de uitvaart kunnen wij u terzijde staan.